Tandläkare Göteborg

  Under denna procedur tar din tandläkare bort den skadade delen av din tand och fyller sedan i hålet med ett tandfärgat kompositmaterial. Detta stoppar utvecklingen av karies och minskar risken för ytterligare skador.

  Tandläkare använder tandkronor för att reparera stora hålrum eller återställa trasiga tänder. Kallas ibland en mössa, en krona passar över hela din tand.

  För att kunna placera en krona måste din tandläkare ta bort en del av din naturliga tandemalj. Så de kommer att förändra din tand (raka ner en del av din tand) och sedan placera en krona över den.

  Ibland är ett hålrum för stort för en fyllning, men för litet för en krona. I ett fall som detta kan din tandläkare rekommendera ett inlägg eller onlay. Dessa anpassade restaureringar passar in i din naturliga tandstruktur som pusselbitar. Din tandläkare fäster dem permanent på plats.

  Inlägg och onlays liknar varandra. Medan ett inlägg fyller området mellan dina tänders cusps, täcker ett onlay också minst en cusp.

  Ibland går ett hålrum eller en spricka så djupt in i din tand att den når pulpan. Om bakterier kommer in i pulpan på din tand kan det orsaka en smärtsam infektion. I dessa fall är rotbehandling nödvändig.

  Under denna procedur tar din tandläkare bort den sjuka pulpan, inklusive de små nerverna och blodkärlen inuti din tand. Därefter kommer de att noggrant rengöra och desinficera insidan av din tand och sedan fylla kanalerna med ett gummiartat dentalt material som kallas guttaperka. Sedan kommer de att placera en fyllning för att täta tanden och förhindra att bakterier kommer in.

  I de flesta fall behöver personer som genomgår rotbehandling också en krona för att ge ytterligare styrka och stöd.

  En tandbro kan ersätta en enstaka saknad tand eller en rad av saknade tänder. En bro består av konstgjorda tänder med tandkronor på vardera sidan. Din tandläkare kommer att ändra (raka ner) dina naturliga tänder på båda sidor av mellanrummet. Därefter kommer de att binda bron till dina naturliga tänder. Kronorna passar över dina naturliga tänder och de konstgjorda tänderna spänner över gapet mellan dem.

  Ett tandimplantat är en liten, gängad stolpe som ersätter en saknad tandrot. När din tandläkare väl lägger till en krona på ditt implantat fungerar det precis som en naturlig tand.

  Din tandläkare kan återställa tandimplantat med kronor, broar och till och med tandproteser. Till skillnad från traditionella kronor och broar kräver implantat ingen förändring av dina naturliga tänder. Många tandläkare anser att implantat är den gyllene standarden för tandersättning.

  Tandproteser är ett annat traditionellt tandersättningsalternativ. Helproteser ersätter en hel båge av saknade tänder. Delproteser ersätter flera saknade tänder i olika områden. Tandproteser vilar ovanpå ditt tandkött och käkbenet under stöder dem.

  Du kan också välja implantatstödda proteser. Dessa apparater liknar traditionella proteser. Men istället för att vila ovanpå ditt tandkött för stöd, fäster de på tandimplantat. Detta ger mycket mer stabilitet jämfört med konventionella proteser.

  Den vanligaste risken är känslighet eller allmänt obehag efter en restaurerande tandvård. I mycket sällsynta fall kan du få en infektion eller få en allergisk reaktion mot de metaller som används.

  Dentala restaureringar har mycket få risker. Men kronor, till exempel, kan bli avhuggna eller lossna. Om du har djupa hål eller fördröjer att fylla hål, kan det leda till rotbehandling eller tandutdragning. Kontakta en tandläkare omedelbart om du har problem med dina tänder.

  Det beror på några faktorer, inklusive typen av ingrepp och antalet tänder som behöver behandlas. Till exempel, någon som har ett hålrum fyllt kommer att kunna återuppta normala aktiviteter omedelbart. Den som har fyra tandimplantat kan dock behöva ett par dagars ledighet för att återhämta sig. Din tandläkare kan berätta vilken typ av återhämtningstid du kan förvänta dig i din situation

  Om du har ruttnade, skadade eller saknade tänder, boka in en konsultation med en tandläkare. De kan hjälpa till att återställa ditt leendes hälsa, funktion och utseende.

  Du bör också besöka din tandläkare regelbundet för rutinmässiga tandkontroller och rengöringar. Se dessutom till att ha god munhygien hemma mellan besöken.

  Om du har en tandrestaurering som känns "off" eller orsakar en dålig smak, ring din tandläkare omedelbart för ytterligare instruktioner.

Tandblekning

  Målet med reparativ tandvård är att reparera skadade tänder och förbättra den övergripande munhälsan och funktionen. Att genomgå ett tandingrepp kan kännas läskigt, speciellt om det är ett du aldrig har gjort tidigare. Men ju tidigare du behandlar ett tandproblem, desto mindre sannolikt är det att du utvecklar andra problem senare. Detta kan spara mycket tid och oro i det långa loppet.

  Lasertandvård är användningen av laser för att behandla ett antal olika tandtillstånd. Den blev kommersiellt använd i klinisk tandläkarpraktik för procedurer som involverade tandvävnad 1989.

  Lasertandvård erbjuder potentiellt ett bekvämare behandlingsalternativ för ett antal tandingrepp som involverar hård eller mjuk vävnad jämfört med borrar och andra icke-laserverktyg.

  LASER står för "ljusförstärkning genom stimulerad strålningsemission." Instrumentet skapar ljusenergi i en mycket smal och fokuserad stråle. Detta laserljus producerar en reaktion när det träffar vävnad, vilket gör att det kan ta bort eller forma vävnaden.

  Lasrar kan göra tandbehandlingar mer effektiva, kostnadseffektiva och bekväma. Food and Drug Administration (FDA) har godkänt lasertandvård som ett behandlingsalternativ för flera tandtillstånd.

  Det är värt att notera att American Dental Association (ADA) för närvarande inte har gjort det, även om de är hoppfulla om potentialen i området.

  De två huvudtyperna av förfaranden som används för lasertandvård är förfaranden för hård vävnad och mjuk vävnad. Hård vävnad hänvisar till tänderna och mjuk vävnad hänvisar till tandköttet.

  De två huvudtyperna av förfaranden som används för lasertandvård är förfaranden för hård vävnad och mjuk vävnad. Hård vävnad hänvisar till tänderna och mjuk vävnad hänvisar till tandköttet.

  Tandpreparat och tandfyllningar. Lokalbedövning och traditionella övningar behövs ofta inte med laserbehandlingar. Lasrar kan döda bakterier i ett hålrum, vilket kan hjälpa till med en tands långsiktiga hälsa.

  Behandling av tandkänslighet. Tänder som är känsliga för varmt och kallt kan behandlas med tandlaser som tätar tubuli på tandens rot.

  Behandla ett "gummy leende". Lasrar används för att omforma tandköttsvävnad förknippad med "gummy smile", där tandköttets längd täcker mycket av tanden.

  Kronförlängning. Denna procedur omformar både tandköttsvävnad och ben för en hälsosammare tandstruktur, vilket hjälper till att placera restaureringar på tänderna.

  Behandlar tungan frenulum fäste. De med ett tjockt eller tätt frenulum (hudvecket under den främre delen av tungan som förankras i munbotten) kan dra nytta av en laserfrenektomi. Denna behandling hjälper barn vars inskränkta frenulum gör att de har tungan, har svårt att amma eller har talsvårigheter.

  Ta bort mjukvävnadsveck. Lasrar kan ta bort mjukvävnadsveck från illasittande proteser utan smärta eller suturer.

  Titta på vävnader. Optisk koherenstomografi tillåter en läkare att säkert se inuti en tand eller tandköttsvävnad. Ta bort godartade tumörer. Lasrar kan ta bort tumörer från gommen, tandköttet och sidorna av läppar och kinder genom en smärt- och suturfri metod. Behandling av obstruktiv sömnapné. Lasrar kan omforma halsen och lindra tillhörande andningsproblem när sömnapné orsakas av vävnadsöverväxt i halsen. TMJ (temporomandibular joint) behandling. Lasrar kan hjälpa till att minska smärta och inflammation i leden.

  Nervregenerering. Lasrar kan hjälpa till att regenerera skadade blodkärl, nerver och ärr. Behandling av munsår. Lasrar kan minimera läkningstiden och minska smärta från munsår. Tandblekning. Lasrar påskyndar blekningsprocessen under tandblekningssessioner. Laserbehandlingar som dessa kan variera i pris, beroende på vilket ingrepp som görs och vilken laserutrustning som används. Jämfört med icke-laserbehandling kan de vara billigare eftersom laserbehandlingen vanligtvis slutförs på färre sessioner. Dessutom fastställer tandvårdsförsäkringen vanligtvis ersättningskostnaderna baserat på själva behandlingen och inte på vilken metod som används.

  Därför är din kompensation sannolikt densamma som vid borrning och andra procedurer. Det är dock alltid viktigt att fråga om din specifika policy i förväg för att få den mest korrekta informationen.

Post a Comment

0 Comments